Campus Albano växer – lokalerna ska anpassas för fler verksamheter
2022 levererade vi kompletta rumslösningar med systemväggar till Campus Albano, ett av Akademiska Hus största och mest ambitiösa projekt hittills. Med sina 70 000 kvadratmeter har området idag blivit en central plats för flera av Stockholms universitetets verksamheter. Två år senare fortsätter Campus Albano att växa, och nu förbereds området för att välkomna ännu fler institutioner.
Campus Albano är mer än bara en plats för lärande och forskning. Det visar hur hållbarhet och biologisk mångfald kan integreras i varje aspekt av ett campusområde – från arkitektur och stadsplanering till byggnadsmaterial och energilösningar. Maria Braaf, Fastighetsförvaltare på Akademiska Hus, beskriver hur projektet satte en hög ribba för att skapa en långsiktigt hållbar miljö. ”I projektet hade man en mycket hög ambitionsnivå. Campusområdet blev ett av de första att certifieras enligt City Lab, en standard som omfattar en rad kriterier. Dessa reglerar bland annat hantering av överblivet byggmaterial och transporter till och från området för att minimera miljöpåverkan,” berättar Maria.
En av de bärande idéerna bakom Campus Albano är flexibilitet, vilket Akademiska Hus värderade högt redan tidigt i projektet. Man valde därför att inreda lokalerna med flyttbara systemväggar. ”Tanken är att man ska kunna plocka ner, bygga upp och bygga om, vilket gör det väldigt i tiden. Det är också därför man valt det, för att skapa flexibilitet i lokalutnyttjandet när det behövs,” säger Maria.
Campus Albano förbereds för fler verksamheter
Våra lösningar på Campus Albano, där vi inredde hus ett, två och fyra över en yta på cirka 65 000 kvadratmeter, har bidragit till att skapa moderna och flexibla arbetsmiljöer för Stockholms universitet. Med vår systemvägg Loc Wall, glasvägg Glas Front och dörrmiljö Portal har vi skapat funktionella och anpassningsbara rumslösningar som både möter dagens och framtidens behov av hållbara och cirkulära lösningar.
Nu, två år efter att de sista verksamheterna flyttade in, förbereder Stockholms universitet en större omlokalisering, och fler verksamheter ska flytta in i lokalerna på Campus Albano. När lokalerna ska anpassas för fler verksamheter blir fördelarna med ett rumskoncept, som cirkulerar i Modus LOOP, tydliga. Lösningarna kan enkelt demonteras, flyttas och återanvändas för att skapa nya rumsbildningar. Detta sparar både tid och pengar, samtidigt som klimatpåverkan minskar väsentligt.
Maria lyfter fram fördelarna med att inreda med systemväggar: “Systemväggar är ett utmärkt val, särskilt nu när återbruk är så viktigt. Du kan enkelt plocka ner, bygga upp och återanvända materialet utan att skapa den miljöpåverkan som traditionella väggar skulle innebära. Jag tror det är framtidens sätt att bygga på.”
Anpassningarna på Campus Albano planeras att påbörjas våren 2025 och beräknas vara färdiga hösten samma år.